Sajam suvomesnatih

Sajam suvomesnatih proizvoda “Pršutijada”

Sajam suvomesnatih proizvoda ili popularna “Pršutijada” u Mačkatu po svojoj masovnosti i geografskom poreklu posetilaca spada u red nacionalnih manifestacija. Pršutijadu, koja se organizuje svake godine u selu Mačkat, poseti preko 10.000 gostiju iz čitave zemlje, a sve više je i izlagača, partnera i posetilaca iz inostranstva.

Sajam suvomesnatih proizvoda “Pršutijada” je po svom sadržaju privredna, ali zbog toga što se izlaže nešto karakteristično za gastronomiju ovog kraja, on je je i etnografska manifestacija.

Pored izlaganja i prodaje suvomesnatih proizvoda, propratni program čine predavanja iz oblasti ruralnog razvoja i kulturno-umetnički program, što je komplementarno osnovnom sadržaju. Dođite i probajte tradiciju!

Vreme održavanja: 14. – 16. februar 2020. 

Mesto održavanja: selo Mačkat

Magistralni put kroz koji prolazi ovo selo omogućava veoma lak dolazak posetiocima. Nadmorska visina na kojoj se nalazi selo je 850 m i prestavlja mesto gde se susreću mediteranska i kontinentalna klima.

Selo je udaljeno 14 km od centra Zlatibora i nalazi se između Užica i Čajetine. “Pršutijada” je počela da se održava još 2000. godine kada je sve bilo skromno i kada je učestvovalo tek nekoliko proizvođača, a danas je to prava atrakcija.

Tokom ove manifestacije ovo selo poseti više od 10.000 posetilaca, a sa gostujućim izlagačima iz Hrvatske i Italije dobila je međunarodni značaj. Za vreme “Pršutijade”  ljudi iz Mačkata, odnosno domaćini, iznose svoje mesne umotvorine kao što su: svinjska pršuta, goveđa pršuta, slanina, kobasice, čvarci.

Za vreme trajanja manifestacije u Mačkatu, posetioci mogu probati, degustirati i kupiti ove proizvode i to po veoma povoljnim i promotivnim cenama. Ono što je posebno specifično jeste što su domaćini obučeni u narodne nošnje – tradicionalne zlatiborske, što daje poseban pečat ovoj manifestaciji. Izlažu se i razna predavanja iz oblasti razvoja ruralne sredine, a tu je i kulturni i umetnički program praćen muzikom.

Poslednjeg dana sajma dodeljuju se nagrade najboljim proizvođačima, gde pobednik osvaja zlatnu medalju. Svi posetioci mogu učestvovati u nagradnoj igri, a pobednik dobija ceo džak kobasica, slanine i pršute.

Mačkat se nalazi na nadmorskoj visini koja je idealna i veoma pogodna za sušenje mesa i iz tog razloga je baš ovde i najbolja i najukusnija.

PROČITAJTE JOŠ: Napeti horor triler „Ostrvo Fantazija“ stiže u bioskope!

Izvor: Turistička organizacija Zlatibor

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  1. Like!! I blog frequently and I really thank you for your content. The article has truly peaked my interest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *