PRVI SLUČAJ INFORMACIJE O NOVOM KORONA 16.03. U 18 ČASOVA

INFORMACIJE O NOVOM KORONA VIRUSU 16.03. U 18 ČASOVA

INFORMACIJE O NOVOM KORONA VIRUSU Republici Srbiji je do 18 časova 16. marta 2020. godine registrovano ukupno 57 potvrđenih slučajeva COVID 19.

PRODUŽEN ROK ZA VAŽENJE eRECEPATA ZA TRI MESECA:
Ministarstvo zdravlja apeluje na starije sugrađane da poštuju preporuke Vlade Republike Srbije, da ne izlaze iz svojih domova, i da tako zaštite svoje zdravlje.

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar istakao je danas da će kao jedna od mera Vlade u cilju kontrole širenja Kovid-19 u Republici Srbiji, rok važenja elektronskih recepata biti produžen za tri meseca, odnosno da će se elektronski recepti i terapije koristiti za najviše devet meseci, računajući od poslednjeg propisivanja leka, umesto 6 meseci koliko je to bilo do sada.

OTVORENE TELEFONSKE LINIJE U CILJU OČUVANJA  MENTALNOG ZDRAVLJA U USLOVIMA EPIDEMIJE: Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost da su u cilju smanjenje stope anskioznosti i depresije u uslovima socijalne izolacije, kao i destigmatizacije u vezi sa sa virusom COVID-19, otvorene Nacionalne telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške svim građanima kojima je potrebna. 

Telefon za psihosocijalnu pomoć građanima su:
0800 309 309   
kao i posebni telefoni Instituta za mentalno zdravlje:
063 7298260 (za mlade i roditelje dece do 18 godina)
063 1751150 ( za osobe starije od 18 godina)

PROČITAJTE JOŠ: PREPORUKE MINISTARSTVA ZDRAVLJA 

Putem navedenih brojeva telefona stručna lica će savetodavnim radom sa svim zainteresovanim licima (osobama
u izolaciji i karantinu, porodicama zaraženih osoba, zdravstvenim radnicima i saradnicima) i  pružanjem podrške kao i adekvatnih informacija o načinima  prevazilaženja stresa  i anksizonosti doprineti očuvanja mentalnog zdravlja u
uslovima epidemije i  vanrednog stanja.

IZVOR: www.zdravlje.gov.rs/

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *