PRAVILA ZA KAFIĆE

PRAVILA ZA KAFIĆE I GOSTE POSLE KORONE: Gosti će se ŠIRITI po kafiću, ali da bi popili kafu sledi prava PROCEDURA!

PRAVILA ZA KAFIĆE I GOSTE POSLE KORONE Gosti koji budu želeli da posete neki od beogradskih kafića ili restorana, izvesno je da to više neće moći da urade kao što je bilo pre korone i vanrednog stanja.

Kako Kurir saznaje među brojnim vlasnicima ugostiteljskih objekata, mnogi su već dobili neku vrstu nacrta preporuka za prvu fazu otvaranja lokala. Iako niko nije preporučiovao da treba da postoje plastične ograde između stolova, preporučljivo je da bude veći razmak između stolova.

Međutim, postoji i preporuka kako će gosti morati da se ponašaju i koje barijere će morati da prođu ako žele da se goste. Evo mera koje su pojedini veliki ugostitelji već dobili.

GOSTI:

1. Gost mora da prođe kroz podnu dezo barijeru (može da bude, vlažna Ili suva)

2. Za gosta na ulazu (i u baštu i u unutrašnjost objekta; ukoliko ulaze gosti u toalet a sede napolju) mora da postoji dezinfekciono sredstvo za ruke na bazi alkohola/gel, prskalica ručna, vlažne maramice

3. U zatvorenom prostoru na 1 gosta 3,5m2 i jedno sedeće mesto, na otvorenom na 1 gosta 2,5m2 i jedno sedeće mesto ( do sada po zakonu je gost na 1,5m2)

4. Na mestu predviđenom za gosta potrebno je da bude sredstvo za dezinfekciju ruku, jedno sredstvo za 4 prs. / gel, prskalica ručna, vlažne maramice/ sve na bazi alkohola

5. U toaletima za goste poželjno je da stoje beskontaktni dozer za ruke i ubruse

6. Ne treba da imaji rukavice i maske jer piju pića ili jedu….a dezinfikovali su se pri ulasku…

Foto ilustracija: Profimedia

PROČITAJTE JOŠ: Vitamin C i cink – zašto su važni

 

ZAPOSLENI/DOSTAVA ROBE

1. Ugostiteljski objekti moraju da imaju dezo barijere (suve ili vlažne), na personalnom ulazu, ulazu u proizvodni deo, na ulazu u uslužni deo.

2. Dobavljači obavezno pri isporuci da prođu osnovnu dezinfekciju /obuće I ruku/ sredstvima na bazi alkohola

3. Ugostiteljski radnici obavezno da, robu koji su primili, dezinfikuju /isprskati sa dezinfekcionim sredstvom na bazi alkohola, zatim izvaditi iz transportnog pakovanja; ( to pakovanje odmah odloziti u đubre ); robu dezinfikovati I pravilno skladištiti.

4. Ugostiteljski radnici koji su u servisnom i proizvodnom delu za vreme rada moraju da imaju zaštitne maske preko nosa – usta, rukavice

5. Higijenu obuće vršiti sa alkoholnim dezinfekcionim sredstvom za radnike u servisnom delu

6. Radnici u servisnom i proizvodnom delu su obavezni da rade u uniformama koje su pravilno higijenski čiste, uz obavezno svakodnevno oblačenje nove uniforme /oprane na 90 stepeni, ispeglane peglom Ili vodenom parom/

IZVOR: (Kurir.rs/Foto ilustracija: Profimedia)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *