Kako napraviti sok

Kako napraviti sok od Aronije kod kuće?

Kako napraviti sok od Aronije kod kuće…Lekoviti sok od aronije možete kupiti ili samostalno napraviti.
Skuplji je od većine ostalih sokova, ali ako ga pijete u malim količinama, cena ne bi trebalo da bude tako veliki nepremostiv problem. 

Aronija se često koristi u sušenom obliku koji se takođe može jesti, ali i dalje se najčešće prerađuje u sok.

Ako pravite sok, recept je vrlo jednostavan. Kada plod aronije sazri, najbolje je ovo voće upakovati u pakovanje od 1 kg i zamrznuti. Ako je potrebno, odmrznite i napravite sok. Od 1 kg Aronije obično dobijete oko 0,7 litara soka, a ponekad i manje. Zamrzavanje neće imati negativan uticaj na kvalitet soka, jer se zna da Aronija  vrlo dobro podnosi niske temperature, tako da će nakon odmrzavanja postati sočnija, sa više soka nego kada je sveža.

Najbolje je procediti odmrznutu Aroniju, kako biste dobili pravi kućni sok, ili kako ga ponekad nazivaju hladno ceđenim  sokom. Ne treba dodavati konzervanse dobijenom soku od Aronije. Takođe se preporučuje piti bez šećera ili drugih zaslađivača. Može se čuvati 24 sata u frižideru,

Domaći sok od Aronije može se na sličan način napraviti i od svežih bobica, a možete i zamrznuti. Jednom odmrznut sok, nemojte ga ponovo zamrzavati.

Pročitajte još:  ODLIČNA LETNJA SALATA

Evo još jednog recepta za sirup od Aronije:

Potrebni sastojci:

2 kg ARONIJA,
1 litra vode,
800 g šećera,
jedan sveže ceđeni limun.

Kako napraviti sok

Priprema soka od ARONIJA:  U posudu sipajte šećer u vodu i stavite ga na šporet dok ne prokuva.
Kada voda proključa, dodajte 2 kg svežih ARONIJA.
Stalno ga mešajte dok smeša ne počne da kuva. Dok mešate sirup, pritisnite bobice kako bi pustili što više soka. Kada dostigne tačku ključanja, potrebno je sačekati nekoliko minuta, a zatim je izvadite i ostavite da se ohladi. Procedite sadržaj i vratite na šporet da još jednom prokuva.

Nakon što proključa, uklonite  i dodajte jedan iscijeđeni limun. Sve promešajte i dobijeni sok sipajte u staklene boce koje ste prethodno sterilizovali  i zatvorite. Čuvajte napitak na tamnom i hladnom mestu i konzumirajte ako je potrebno. Ako to stvarno želite, možete je razblažiti i sa malo vode.

Ostatak bobica možete koristiti za pravljenje ukusnog džema od ARONIJA. Napunite svoj frižider domaćim sokom od ARONIJA ili zamrzivač za duže korišćenje i svaki dan uživajte u punom ukusu tamnih bobica koje vam daju zdravlje u samo nekoliko gutljaja.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *