Intervju Maria Đurić i Mia

Intervju Maria Đurić i Mia Martić
nova lica gejminga na KUVO TV-u

 

Intervju Maria Đurić i Mia Martić, nova lica gejminga na KUVO TV-u

Ako želite da postanete gejmer, nemojte govoriti „igrice“

Voditeljke na novoj regionalnoj gejming televiziji KUVO TV, Mia „Yolandi“ Martić i Maria „Beatrice“ Đurić, povezale su svoje iskustvo u medijima i ljubav prema gejmingu u poslovnu priliku i novi izazov. Iako su nova lica na gejming sceni, posjeduju iskustvo pred kamerama.

Dosadašnje profesionalne uspjehe ostvarile su u modelingu i PR poslovima, a spremno su dočekale priliku da u karijeru uvrste i iskustvo igranja video-igara.

KUVO TV, odnedavno dostupna u zemljama regiona, pružila je jedinstvenu priliku gledaocima da raznovrsne gejming i esport sadržaje prate na televiziji, a novinarima na KUVO TV-u mogućnost da se ostvare i kao novinari – gejmeri.

Mia i Maria razgovarale su o svojim gejmerskim počecima, poslovnim uspjesima i o tome koliko je izazovan put do toga da postanete voditelj i novinar na usko specijalizovanoj, gejmerskoj televiziji.

Novinar – gejmer je specifično zanimanje, jer je osim medijskog iskustva neophodno znanje o industriji video-igara i umijeće igranja, a to uglavnom imaju dugogodišnji gejmeri. Iako se do sada niste profesionalno bavile gejmingom, igrale ste video-igre, što predstavlja vaše prve korake na putu ka vašem današnjem zanimanju. Kako su izgledali ti koraci, koja je prva igra koju ste zaigrale?

Maria: Prva igra koju sam igrala je Street Fighter, ali igra zbog koje sam zavoljela gejming je definitivno Bugs Bunny: Lost in Time. U pitanju je bila PC verzija na starim ’debelim’ monitorima i igrala sam je zajedno sa svojim mlađim bratom. Ono što je zanimljivo je što i dan danas obožavam tu igru.

Mia: Ja se ne mogu pohvaliti da se sjećam baš prve igre, jer sam već sa sedam godina gejmala na Sony PlayStation-u. Ali jedna od igara koje se vrlo rado sjetim, i za koju mislim da je zaslužna što sam zavoljela gejming, je Spyro. Mogu da se zahvalim tati za ljubav prema igrama, jer je redovno vodio sestru i mene da kupimo igre, tako da smo stalno igrale nešto novo.

PROČITAJTE JOŠ: UPOZORENJE ZA JUGOISTOČNI VETAR OLUJNE JAČINE

Intervju Maria Đurić i Mia Martić

Obe ste ostvarile profesionalne karijere u medijskoj branši i modelingu. A kakva su vaša dosadašnja iskustva u gejmingu?

Mia: Moje prvo iskustvo je upravo sa ekipom KUVO TV-a, gdje sam bila u organizaciji njihovog esport takmičenja. Činjenica da čitav život gejmam, a da posjedujem i iskustvo u medijima, otvorila je prostor da im se pridružim u realizaciji projekta KUVO TV. Do tog momenta se nikada nisam bavila ni sa čim što ima veze sa gejmingom, jer jednostavno nije bilo prilike kod nas.

Maria: Osim igranja, u čemu sam vrlo istrajna čitav život (smijeh), bila sam voditelj za „Red Bull Player One“ turnir u Banjaluci. Jedna od igara koju sam igrala i redovno pratim je Apex Legends, ali generalno sam neko ko to voli i prati u slobodno vrijeme. Srećna sam jer sam dobila priliku da mi upravo to bude i u opisu posla.

 Šta mislite da je potrebno da neko posjeduje kako bi postao novinar – gejmer? I kako je izgledala vaša priprema za prva snimanja emisija na KUVO TV-u?

 Maria: Od djetinjstva radim shooting-e, tako da mi izlazak pred kamere nije predstavljao preveliki izazov. Mia i ja smo, kao i ostali voditelji, prošli obuku i svakodnevno vježbali govor, gestikulaciju i prezentaciju pred kamerama. Bilo je izazovno, ali i edukativno i zabavno u isto vrijeme. Kao što sam rekla, gejming scenu sam pratila i ranije, ali sada pratim sve njene sfere, što predstavlja veliku razliku u smislu količine posla i uloženog vremena.

Mia: Obzirom da je Maria već objasnila kako je izgledala obuka, ja ću se osvrnuti na to šta je potrebno da osoba posjeduje da bi postala novinar – gejmer. Novinarsko znanje je, naravno, neophodno, a gejming morate da volite. Za početak ne smijete da govorite ‘igrice’, već igre – moje kolege će vas vrlo rado ispraviti svaki put. (smijeh) Ovo je bila šala, a sada ozbiljno. Morate naporno da radite, svakodnevno učite i istražujete, pitate kolege sve što ne znate i opet pitate, kada zaboravite. A ako imate divne kolege poput mojih, onda će vas naučiti i ponavljati dok ne zapamtite.

Spomenule ste kolege, a vjerujem da sve gledaoce KUVO TV-a zanima kako izgleda na snimanjima vaših emisija? Kakva je atmosfera u ekipi, i šta vas spaja, a šta razdvaja?

Mia: Snimanja su jako, jako zabavna. Ekipa ispred i iza kamera je iskusna i opuštena, a mislim da smo upravo tu atmosferu prenijeli i u naše emisije. Nikada ne osjećam pritisak ako mi taj dan nešto ne ide, jer su svi puni razumijevanja i spremni da pomognu.

Maria: Između kolega iz redakcije i mene je starosna razlika 10 godina ili više. Ipak, zajednički cilj nam omogućava odličnu saradnju. Možda nisam igrala neke retro naslove koje su oni imali prilike da igraju, ali sam svakako upoznata s njima, tako da se razumijemo. Mislim da je najvažnije to što svi posjedujemo volju i entuzijazam, da ovaj projekat bude uspješan i donese gejmerskoj zajednici na našim prostorima nove mogućnosti da se razvije i unaprijedi.

IzvorAquarius

www.coolradio.co.rs

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *