Sladoled kao iz poslastičarnice!

Sladoled kao iz poslastičarnice!

Sladoled kao iz poslastičarnice! Sladoled je omiljena osvežavajuća poslastica koju gotovo svi vole, čak ga jedu i oni što vode računa o svojoj liniji pa im često sladoled bude ručak. Sladoled potiče iz drevne Kine, na dvorovima su ga pravili od leda i mleka i dobijali ovo letnju poslasticu. I stari Rimljani su uživali u sladoledu mešajući led i sneg sa voćem.

Pročitajte još: Zeleni čaj dobre i loše strane

Marko Polo je bio oduševljen njime te ga je i u 13. veku doneo u svoju rodnu Italiju.
Današnji način pravljena sladoleda u Evropu doneli su Arapi za vreme vladanja Sicilijom gde su naučili Italijane tehnikama zamrzavanja slatkog krema. Industrijsku proizvodnju sladoleda su naravno počeli Amerikanci, u 19. veku u Bostonu. Koliko Amerikanci vole sladoled govori podatak da su ovoj poslastici dodelili svetski dan koji obeležavaju 20. – og jula. Početkom 20. veka pojavio se kornet, a potom i sladoled na štapiću.


Sladoled se jede svuda u svetu i svako tvrdi da je njihov najbolji, ali činjenica je da Italijani i njihov sladoled nekoliko godina unazad nosi titulu najboljeg sladoleda na svetu, te se ova zemlja u Evropi smatra prestonicom sladoleda. Sladoled je vremenom prošao mnoge transformacije, pa su danas u ponudi sladoledi sa razlicitim ukusima i dodacima. Neki od neobičnih recepata su Pohovani sladoled koji se sprema u Kini i Dondurma u Turskoj. Dosta je ukusa zamrznutog krema, kao što je sladoled od pistaća, sa belom čokoladom i đumbirom, mentom, dinjom…


Često nam sladoled koji spremamo kod kuće nije kao iz poslastičarnice i to zbog toga što se kristalizuje prilikom zamrzavanja. Evo jednog recepta kremastog sladoleda.

Kremasti sladoled
Sastojci:
2 l mleka
800 g šećera
2 kesice vanilin šećera
300 g šlag pene
100 g čokolade
100 g suvog grožđa
kesica rum šećera i nekoliko kašika ruma
100 g seckanog lešnika
kesica limuntusa
Priprema:
Mleko stavite sa šećerom i vanilin šećerom da se skuva, pa ga ohladite, dodajte mu limuntus, promešajte i ostavite u zamrzivaču da prenoći. Umutite šlag penu sa 300 ml hladnog mleka i u to dodajte kašiku po kašiku zamrznute smese.

Umućenu smesu sipajte u više činija. U prvu dodajte 100 g rendane čokolade.
U drugu dodajte 100 g seckanog lešnika, a u treću rum šećer i suvo grožđe koje je stajalo u rumu kako bi omekšalo. Dodatke stavite po svom ukusu.


Sve činije staviti u zamrzivač na hlađenje, a onda uživajte u slatkom osveženju.
Prijatno!

IZVOR:(foodmagazin.net)

www.radiocool.rs

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *