NjEGOVO VISOČANSTVO KUPUS

NjEGOVO VISOČANSTVO KUPUS

NjEGOVO VISOČANSTVO KUPUS sladak, kiseo, kao salata, glavno jelo ili dodatak, sa mesom ili bez njega, pored pasulja i krompira osnova je naše kuhinje. U našem narodu koristi se i kao hrana i kao lek i to sa razlogom. Ovo moćno povrće pravi je melem za ceo organizam.

Kupus je izuzetno bogat vitaminima i mineralima, a zbog male kalorijske vrednosti preporučuje se osobama koje imaju problem sa kilogramima. Sadrži veliki broj hranljivih nutritienata, a posebno je zdrav sok od kupusa – objašnjava nutricionista Ljubiša Knežević.

Ovo povrće ima antioksidansno i antiseptičko dejstvo, jača imunitet i povoljno deluje u slučaju brojnih bolesti i tegoba od artritisa, preko srčanih bolesti do bronhitisa, malokrvnosti, mamurluka, osteoporoze, plućnih bolesti i regulisanja varenja.

NjEGOVO VISOČANSTVO KUPUS

Šta to kupus sadrži što ga čini tako moćnim?

Kupus je povrće visoke biološke i niske kalorijske vrednosti (24 kcal/100 g), a prosečno sadrži: 92,52% vode; 1,21% belančevina; 0,18% masti i 2,3% dijetetskih vlakana. Najviše su zastupljeni: vitamin C (42 mg/100 g) i beta-karoten (provitamin vitamina A), a zatim slede minerali: kalijum, gvožđe, magnezijum, sumpor i bakar. Male količine natrijuma i povoljan odnos kalcijuma i fosfora osiguravaju maksimalno iskorištavanje kalcijuma u organizmu. Dragocena je namirnica i zbog sadržaja tartronske kiseline koja usporava pretvaranje šećera i ostalih ugljenohidrata u mast što ga čini najpoželjnom namirnicom za smanjenje telesne težine.

Koja sorta kupusa je najzdravija?

Iako su sve vrste kupusa izuzetno zdrave, postoje određene razlike između sorta. Danas su nam na raspolaganju zeleni, crveni, savoj, kineski kupusi “pe tsai” ili “bok choi”…

Poslednja istraživanja pokazala su da crveni kupus sadrži više vitamina C od belog, a ima i više antioksidanata, posebno antocijanina, za koji je dokazano da štiti ćelije mozga.

Iako nije toliko popularan u našoj ishrani, kineski kupus ima manje celuloze, brže i lakše se priprema, tako da se preporučuje svima koji imaju problema sa varenjem celuloze. Uz to kineski kupus podstiče regeneraciju ćelija, pa je idealna namirnica za sve one koji su skoro operisani.

Možda najbolji, ali i najređi način, na koji bi trebalo da konzumiramo ovo povrće je sok. Ovaj sok izuzetno je blagotvoran po želudac, objašnjava naš sagovornik, a možete ga spremiti na više različitih načina.

ZANIMLJIVOST
Na godišnjem sastanku Američke asocijacije za istraživanje raka je 2005. godine predstavljeno istraživanje koje je pokazalo da Poljakinje rođene u toj zemlji 3 puta ređe oboljevaju od raka dojke od onih koje su emigrirale u SAD. Jer, poznato je da je kupus osnovno povrće u poljskoj kuhinji.

OPREZ
Kupus sadrži goitrogene, supstance koje mogu da utiču na funkciju štitaste žlezde, pa bi oni koje već imaju problema sa ovom žlezdom trebalo da ga izbegavaju. Pored toga kupus smanuje i asorpciju joda.

LIČNA KARTA
1 šolja kupusa kuvanog na pari (150 g)

– 33 kalorije
– 75, 35 mcg vitamina K
– 30,15 mg vitamina C
– 3,45 g hranljivih vlakana
– 0,18 mg mangana
– 0,17 mg vitamina B6
– 30 mcg folata
– 0,17g omega-3 masnih kiselina
– 0,09 mg vitamina B1
– 0,08 mg vitamina B2
– 46,50 mg kalcijuma
– 145,50 mg kalijuma
– 198 IU vitamina A
– 1,53 g proteina
– 12 mg magnezijuma

VRSTE KUPUSA
Crveni bolji od belog

NjEGOVO VISOČANSTVO KUPUS Crveni sadrži više zaštitnih supstanci od belog! Ima 6-8 puta više vitamina C od belog, u 100 g svežeg crvenog kupusa ima 196,5 mg polifenola, od kojih je 28,3 mg antocijanina, dok ista količina belog ima 45 mg polifenola, uključujuću 0,01mg antocijanina.
Antioksidansi kojima obiluje crveni kupus, posebno antocijanini, mogu da zaštite ćelije mozga od negativnog delovanja slobodnih radikala (beta-amiloid proteina) – navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Nauka i tehnologija hrane.

PROČITAJTE JOŠ: U „Olujama“ prošlosti


U NARODNOJ MEDICINI
Za opekotine i rane

* Svež i presan kiseli kupus sprečavaju pojavu skorbuta.
* Kupus ima mnogo vitamina C, sok od kupusa je dobar lek za lečenje obolele sluzokože organa za varenje, posebno želuca.
* Sladak i kiseli kupus i rasol su lekovi protiv hroničnog zatvora.
* Ljutina kupusa potiče od sumporovih heterozida koji deluju antiseptično i trebalo bi da se jede kao preventiva kod zaraznih bolesti.
* Dobar rasol je najbolji lek protiv mamurluka.
* Listovi kupusa stavljaju se na opekotine, rane, čireve i uboje.
Dr Jovan Tucakov, “Lečenje biljem”

RECEPTI
Vitaminska salata

– 500 g kupusa
– 1 kisela jabuka
– 2 šargarepe
– komad celera
– 1 mala cvekla
– 1 glavica crvenog luka
– 2 kašike oraha
– maslinovo ulje
– jabukovo sirće
– 1 kašika smeđeg šećera
– 1 kašika mlevenog kima
– so, biber

* Izrendajte kupus, jabuku, šargarepu i celer, izmešajte, pa prelijte marinadom od ulja, sirćeta, šećera, soli, bibera i kima. Ostavite da kratko odstoji, pa odozgo nabacajte kolutove crvenog luka, rendanu sirovu cveklu i listiće oraha (ili lešnika, badema, kikirikija, pistaća…).

Gusta čorba

– 300 g suve slanine
– manja glavica slatkog kupusa
– 3 šargarepe
– 3 krompira
– manja glavica crnog luka
– so, biber i lorber

* Slaninu isecite na deblje kriške i kuvajte u 1 l vode sa lorberom i biberom u zrnu. Izvadite je, a u tu vodu dodajte šargarepu isečenu na štapiće i glavicu luka. Kupus isecite na krupnije rezance, poparite i spustite u čorbu 15 minuta posle šargarepe. Zajedno kuvajte oko ½ sata. Pri kraju dodajte isečen krompir, kuvajte i vratite slaninu isečenu na manje komade.

Lagani kupus

– 1 glavica kupusa
– ½ l soka od paradajza
– 1 paprika
– 2-3 paradajza
– malo mirođije
– 2-3 šargarepe
– nekoliko manjih krompira
– 1-2 tikvice
– glavica crnog luka
– 2 češnja belog luka
– meso po želji
– so, biber, lorber, tucana paprika

* Na malo ulja prodinstajte krupnije isečen crni luk sa kockicama mesa. Poređajte naizmenično sve ostale sastojke isečene na komadiće, nalijte sokom od paradajza i poklopljeno kuvajte na tihoj vatri. Na kraju pospite seckanom mirođijom.

IZVOR: DEO TEKSTA BILJE I ZDRAVLJE 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *