Saveti za uštedu

Saveti za uštedu električne energije

Saveti za uštedu električne energije… Možda možemo da uštedimo novac smanjenjem potrošnje električne energije. Uzimajući u obzir novac  koji ulažemo na zagrevanje svojih domova tokom grejnog perioda, ne bi bilo loše znati kako smanjiti potrošnju, a istovremeno sačuvati komfor i toplinu na koje smo navikli.

Racionalizacija utroška je neophodna svakom domaćinstvu, a energija koju ćete uložiti u menjanje ovih navika je nešto što će se višestruko isplatiti.

Bilo da želite da uštedite novac koji trošite na elektičnu energiju, sačuvate energente za generacije koje dolaze ili hoćete da sprečite zagađenje prirode, postoje određeni korisni saveti koji vam mogu pomoći u ispunjenju zacrtanog cilja.

Kuhinjska štednja

Kuhinja je mesto najvećeg utroška električne energije, pa stoga postoje brojni načini da upravo tu korigujete potrošnju.

Frižider pomerite od grejnih tela, proverite da li njegova vrata pravilno funkcionišu i potrudite se da uklanjate naslage leda iz frižidera i zamrzivača. Tako ćete, ne samo uštedeti na energiji, nego i produžiti vek trajanja svojim uređajima.

Vrata šporeta nemojte otvarati bespotrebno, trudite se da posude pomoću kojih pripremate hranu budu sličnih dimenzija obliku ringle i koristite poklopac tokom kuvanja, kako biste ostvarili maksimalnu uštedu.

Takođe, ringlu možete gasiti nešto pre kraja samog procesa spremanja zbog toga što je ona do tada sačuvala dovoljno energije da uspešno završite spremanje.

Kupatilo i ušteda

Bojleri su poznati kao veliki potrošači električne energije čijim adekvatnim kontrolisanjem možete prepoloviti račun za struju. Potrudite se da ih palite samo tokom perioda jeftinije struje, isključujte ga kada odlazite iz stana na neki duži period i pokušajte što češće da čistite kamenac koji se gomila na njemu. Tako ćete smanjiti broj kvarova koje će vaš bojler doživeti i time ćete sprečiti dodatnu potrošnju energije.

Mašine za veš uključujte kada su pune i po programu koji je najprikladniji datom modelu, kako bi se energija što racionalnije trošila, i na nižoj temperaturi.

Grejanje

Tokom hladnih zima najbolje bi bilo imati adekvatnu toplotnu izolaciju na spoljnim zidovima. To je često veći trošak u toku instaliranja, ali se vrlo brzo uloženo i vrati.

PROČITAJTE JOŠ: Kako topla voda utiče na vaše zdravlje i metabolizam?

Stara vrata i prozore bi trebalo menjati, ali ukoliko niste u mogućnosti to sebi da priuštite, možete iste izolovati zaptivnim trakama. Time ćete povećati sobnu temperaturu za nekoliko stepeni. Takođe, da bi vam bilo toplije, trebalo bi ukloniti stvari koje se nalaze oko grejnih tela i tako osloboditi strujanje toplog vazduha po domu.

Ukoliko se grejete pomoću TA peći, trudite se da je punite tokom perioda jeftinije struje i uvek konsultujte stručnu pomoć prilikom njenog održavanja, jer će vam tako grejati bolje i trajati duže.

Veoma je važno imati trofaznu struju koja će značajno olakšati trošenje elektične energije, time što će samostalno, potpuno racionalno, rasporediti utrošak na više faza, pod uslovom da sve pravilno funkcionišu.

Sitnice za korigovanje

Ukoliko ste u prilici da birate između laptop i desktop računara, opredelite se za laptop jer štedi više energije. Skrinsejveri troše skoro istu količinu struje kao i kada regularno radite na računaru pa i na to obratite pažnju. Bolje je potpuno isključiti računar ukoliko ne radite na njemu nego ga ostaviti na režimu smanjene potrošnje.

Obične sijalice možete zameniti štedljivim i bilo bi dobro da punjač za telefon potpuno isključite iz struje kada telefon nije priključen jer on, bez obzira na to, troši električnu energiju.

Ukolio se budete pridržavali ovih saveta i pretvorili iste u naviku, nema sumnje da ćete uspešno smanjiti potrošnju električne energije. Samim tim ćete manje štetiti okolini i značajno ćete smanjiti svoj račun za struju u godinama koje dolaze!

www.coolradio.co.rs

IZVOR: CITYEXPERT

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *