Kako-da-smanjite-holesterolski-plak-u-arterijama

Kako da smanjite holesterolski plak u arterijama?

Kako da smanjite holesterolski PLAK U ARTERIJAMA
Holesterolski plak je tvrda supstanca koja se formira i raste unutar arterija, usled čega se krvni sudovi začepljuju i kasnije otvrdnjavaju.

Formiranje arterijskog plaka često dovodi do srčanih udara i šloga tako što polako prekida dotok krvi u vitalne organe. Plak je većinom sastavljen od naslaga lošeg holesterola, stoga prevencija i lečenje arterijskog plaka podrazumevaju snižavanje nivoa lošeg holesterola.

Krvni ugrušci formirani od “lepljivih” trombocita i mekog plaka koji se oslobađa iz zidova arterija mogu blokirati protok krvi i prouzrokovati smrt. Arterioskleroza je bolest koja uključuje nakupljanje plaka u arterijama i obično se naziva i “otvrdnjavanje arterija”. Holesterolski plak nastaje od masti, holesterola, kalcijuma i drugih supstanci u krvi.

U nastavku vam navodimo kako smanjiti plak u arterijama.

Prevencija

Plakovi ateroskleroze i holesterola su progresivni – što znači da se vremenom pogoršavaju. Takođe se mogu sprečiti. Devet faktora rizika je krivo za do 90% svih srčanih udara, uključujući:

  • pušenje
  • visok holesterol
  • visok krvni pritisak
  • dijabetes
  • abdominalna gojaznost
  • stres
  • ne jedenje puno voća i povrća
  • prekomerna konzumacija alkohola – više od jednog pića dnevno za žene ili više od jednog ili dva pića dnevno za muškarce
  • ne dobijajući redovne fizičke aktivnosti.

Možda ćete primetiti da skoro svi od ovih faktora imaju nešto zajedničko: možete nešto učiniti u vezi s njima! Stručnjaci se slažu da smanjenje rizičnih faktora dovodi do nižeg rizika od srčanih bolesti.

Za ljude sa umerenim ili većim rizikom od nastanka krvnog plaka od holesterola, dnevno uzimanje Aspirina može biti od velike važnosti. Aspirin pomaže u sprečavanju formiranja krvnih ugrušaka. Pitajte svog lekara pre nego što počnete da uzimate aspirin, jer on može imati neželjene efekte.

Dakle, na temu ”kako smanjiti plak u arterijama” – odgovor je raditi na smanjenju lošeg holesterola, što se postiže izbegavanjem ili regulisanjem gore navedenih faktora rizika.

Kako smanjiti holesterolski plak u arterijama?

Jednom kada postoji plak holesterola, obično ostaje tamo. S efikasnim lečenjem, nakupljanje plaka može se usporiti ili zaustaviti.

Neki dokazi pokazuju da, uz agresivno lečenje, holesterolski plakovi mogu čak i blago da se smanje. U jednoj velikoj studiji, holesterolski plakovi su se smanjili za 10% nakon smanjenja nivoa holesterola u krvi za 50%!

Najbolji način kako smanjiti plak u arterijama je sprečavanje da se ove naslage formiraju ili napreduju. To se može učiniti sa promenom životnog stila i, ako je potrebno, lekovima.

Lekovi i promene životnog stila umanjuju rizik od ateroskleroze

Smanjenje faktora rizika koji dovode do ateroskleroze će usporiti ili zaustaviti proces. Načini za smanjenje količine holesterola u vašem telu uključuju uzimanje lekova za holesterol i krvni pritisak, jesti zdravu ishranu, učestalo vežbanje i ne pušenje. Ovi tretmani neće odblokirati arterije. Međutim, smanjuju rizik od srčanih i moždanih udara.

Različiti lekovi mogu da smanje nivo holesterola, uključujući:

  • statini
  • fibrati
  • niacin
  • sekvestranti žučnih kiselina.

Od njih su statini najčešće propisani lekovi za snižavanje holesterola i kako smanjiti plak u arterijama.

Postupci za odblokiranje arterija

Pomoću invazivnih procedura, lekari mogu da pregledaju i odčepe arterije, ili obezbede put kojim će krv obilaziti blokirane arterije. Tretmani uključuju:

Angiografija, angioplastika i stentiranje: Korišćenjem katetera ubačenog u arteriju nogu lekari mogu ući u bolesne arterije. Ovaj postupak se naziva kateterizacija srca. Blokirane arterije su vidljive na rendgenskom ekranu. Sitni balon na kateteru može se naduvati da bi se stisnuo holesterolski plak u blokiranim arterijama. Postavljanje malih cevčica koje se nazivaju stentovi pomaže u održavanju otvorenih blokiranih arterija. Stent je obično napravljen od metala i trajan je. Takođe se može načiniti od materijala koji telo tokom vremena apsorbuje. Neki stentovi imaju lek koji pomaže da se arterija ponovo ne blokira.

Bajpas operacija: hirurzi uzimaju zdrav krvni sud iz nogu ili grudnog koša. Oni koriste zdrave krvne sudove da bi zaobišli blokirane arterije.

Ovi postupci uključuju rizik od komplikacija. Obično su rezervisani za osobe sa značajnim simptomima ili ograničenjima koje izazivaju holesterolski plakovi usled ateroskleroze.

Autor: Tamara Nikoličić

Izvor: Priroda na dar

PROČITAJTE JOŠ: Stabilizacija šećera terapijom i zdravim životnim stilom

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *