Mleko Koze

Mleko Koze

Mleko koze spada u najzdravije namirnice pogotovo kada govorimo o mlecnim proizvodima. Njegova hemijska struktura je neverovatno slicna majcinom mleku. Zato u nastavku procitajte kako kozje mleko moze posluziti kao prirodni lek.

Od pamtiveka sirom planete kozje mleko se upotrebljava ne samo za ishranu vec i kao pomocno sredstvo za lecenje mnogih bolesti. U sebi sadrzi mnostvo proteina bogatih esencijalnim aminokiselinama, siroku lepezu vitamina i nema tesko svarljivih masti. Ne samo da je lakse za varenje od kravljeg mleka, vec kozje- mleko sadrzi manje laktoze, pa ga lakse mogu podnositi osobe osetljive na laktozu. Zatim, kozje- mleko u odnosu na kravlje u svom sastavu sadrzi veci nivo vitamina (pogotovo vitamina B6), minerala (pogotovo kalcijuma), a nizi nivo kalorija.

Posto je blizu savrsene hrane i lako varljivo ono je pogodno za ishranu beba neposredno nakon prestanka dojenja. Osim toga, kozje mleko je odlicna namirnica za bebe i decu jer ne sadrzi odredjenu vrstu proteina koji cesto izaziva alergijsku reakciju kod dece.

Kroz istoriju covecanstva kozje mleko se preporucuje za jacanje imuniteta, lecenje i jacanje pluca, protiv tuberkuloze.

PROČITAJTE JOŠ: Prirodni lekovi protiv umora

Kozje- mleko moze biti i dobar saveznik u borbi protiv stresa. Ono u sebi sadrzi vitamine B1, B2, B6 i B12 pa stoga jaca i nervni sistem.

Narodna medicina kozje mleko preporucuje i osobama sa osetljivim zelucem. Fine cestice koje se u njemu nalaze uglavnom nece skoditi ni osobama koje imaju problema sa jetrom.

S obzirom na to da koze jedu koru biljaka njihovo mleko je bogato silicijumom a to je mineral koji pozitivno utice na kozu, kosu, nokte i nervni sistem.

Na kraju da ne zaboravimo i to da je kozji sir, takodje, mocno prirodno sredstvo za jacanje organizma i zastitinik od mnogih bolesti.

Zbog svega ovoga, lekovita svojstva kozjeg mleka lako mogu, a i trebaju, primamiti i one osobe koje bas i ne vole njegov miris.

Izvor:priroda-leci-sve.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *