Prirodni lekovi protiv umora

Prirodni lekovi protiv umora

Prirodni lekovi protiv umora…Umor se veoma cesto pojavljuje kao simptom mnogih bolesti, ali pogadja i relativno zdrave osobe. Ukoliko ste svim dostupnim analizama utvrdili da niste bolesni a ipak vec dugo osecate umor, vreme je da “spustite loptu” i malo vise vremena posvetite sebi. Ako se ne leci, hronican umor moze lako preci u ozbiljnu bolest.

Osim konstantnog osecaja umora, ovaj problem moze biti propracen i drugim simptomina kao sto su: bolovi u misicima i zglobovima, ubrzan rad srca, otezano disanje, pad koncentracije, tesko budjenje, razdrazljivost, melanholija, depresija… Sve ovo cini da se osoba zaista oseca lose i nije u potpunosti sposobna za obavljanje redovnih dnevnih aktivnosti.

Sindrom hronicnog umora u poslednje vreme je sve cesca pojava kod osoba koje zive u gradskoj sredini kao posledica savremenog nacina zivota. Dakle, lecenje hronicnog umora na prvom mestu podrazumeva promenu nacina zivota i eliminaciju stresnih situacija. Odmah iza toga, neophodno je uspostaviti zdrav i dubok san. Povrsan san, ma koliko dugo trajao ne moze u potpunosti odmoriti organizam.

Na hronicnan umor cesce se zale osobe koje se bave intelektualnim nego fizickim poslovima, pa oni koji spadaju u prvu kategoriju trebaju povecati fizicku aktivnost, uz naravno sto duzi boravak u prirodi.
U svakom slucaju potrebno je povecati unos vitamina i minerala, pogotovo ako se umor javio na kraju zime.

A tu su i prirodni lekovi za lecenje hronicnog umora, koji mogu biti narocito delotvorni u pocetnoj fazi bolesti.

1. Na prvo mesto stavicemo kratkorocna resenja kao sto su kafa i secer, koji se zapravo ne preporucuju za lecenje hronicnog umora, da bi ih zapamtili kao nepozeljne.
Kofein i secer zaista mogu pomoci ali samo kada se radi o trenutnom i “zdravom” umoru. Preterana upotreba kafe i secera u ovom slucaju moze cak dovesti do pogorsanja bolesti jer negativno utice na metabolicki i nervni sistem organizma.

PROČITAJTE JOŠ:  ANGELINA PETROVIĆ: NEKA MENE MENI!

2. Za otklanjanje hronicnog umora preporucuju se cajevi od biljaka kao sto je:
– Lucerka (Medicago sativa), jer ona utice na bolji san, podize fizicku izdrzljivost organizma, povecava toleranciju na stresne situacije, sto sve zajedno cini da se osecamo vitalnije.
– Sibirski zen-sen (Eleutherococcus senticosus), povoljno deluje na mentalno zdravlje, ublazava psihicki umor, poboljsava fizicke sposobnosti.
– Kantarion (Hypericum perforatum), poboljsava san i ublazava depresiju koja moze biti uzrok ili posledica hronicnog umora.

3. Ovas ili zob (Avena sativa), je veoma dragocena zitarica za lecenje umora jer sadrzi veliki broj korisnih materija, tako da iscrpljenom organizmu daje snagu, izostrava intelektualne sposobnosti, ublazava lupanje srca i dobrinosi boljem snu. Ovsena kasa se preporucuje svim osobama, ukljucujuci i potpuno zdrave, i to za dorucak. Dve kasike ovsenih mekinja dnevno, osim toga sto okrepljuju organizam, mogu spreciti razvoj mnogih ozbiljnih bolesti kao sto su: povisen holesterol u krvi, ostecenje krvnih sudova, gojaznost, zatvor, rak debelog creva.

4. Visnje (Prunus cerasus), u sebi sadrze melatonin, hormon pinealne žlezde koji ucestvuje u regulaciji srcanog ritma i prirodnog ciklusa sna. Dve case soka od visnje dnevno, obezbedjuju kvalitetniji i duzi san tokom noci i umanjuju potrebu za snom u toku dana, sto samo po sebi moze u velikoj meri umanjiti simptome hronicnog umora.

www.coolradio.co.rs

Izvor: priroda-leci-sve.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *