Dobra vest: Jod može pomoći u borbi protiv viška kilograma

Dobra vest: Jod može pomoći u borbi protiv viška kilograma

Dobra vest: Jod može pomoći u borbi protiv viška kilograma. Hladan period karakteriše manja fizička aktivnost i češće uživanje u kaloričnoj hrani. Međutim, mnogima se dešava da iako vode računa o ishrani i redovno treniraju, rezultati dijete jednostavno izostanu. Do toga može doći i zato što organizmu nedostaje jod.

Jedna od najvažnijih funkcija joda u ljudskom organizmu je njegov uticaj na štitnu žlezdu. Nepravilan rad tog važnog organa prenosi se na druge organe. Iako je najmanja žlezda sa unutrašnjim lučenjem, štitna žlezda je najvažniji endokrini organ.

Pročitajte još: EKOLOGIJA – Održiva energija budućnosti

Dr David Browstein, porodični lekar i autor 16 knjiga, u svojoj knjizi ,, Jod: Zašto Vam je potreban”, objašnjava da je organizmu potreban jod da bi proizveo dovoljne količine tiroksina (T4) i triodtironina (T3), dva hormona bez kojih nema normalnog funkcionisanja i razvoja ljudskog organizma. Upravo tiroksin pomaže u regulisanju metabolizma i brzine sagorevanja masti.

Dobra vest: Jod može pomoći u borbi protiv viška kilograma

Nakupljanje i teški gubitak kilograma može biti samo jedan od znakova poremećaja rada štitne žlezde uzrokovan nedostatkom joda.

Nedostatak joda u organizmu manifestuje se nedostatkom energije, lošom koncentracijom, depresijom, umorom, opadanjem kose i nezdravim izgledom kože.

Ljudsko telo ne može proizvoditi niti skladištiti jod, pa je stoga neophodno da se svakodnevno unosi.

Najbolji izvori joda su morska riba i alge.

Apsorpcija joda može biti smanjena i unosom namirnica iz grupe goitrogena, u koje spadaju kupus, karfiol, kelj, prokelj, brokula, senf, soja, semenke lana, kikiriki i drugo.

Foto: Shutterstock
Autor: Goran Jovanovic

Radio Cool 107,70mhz FM

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *