EKOLOGIJA - Plutajuća naselja

EKOLOGIJA – Plutajuća naselja

EKOLOGIJA – Plutajuća naselja borba sa prirodnim nepogodama poput poplava, iznedrile su nove ideje i rešenja stanovanja.
Neizvesnost klimatskih promena bile su inspiracija za nastanak plutajućih naselja.Jedna od država u kojoj je podržana ova ideja i sprovedena u delo je Holandija.

U ovoj zemlji sve više raste zainteresovanost za ovakav vid gradnje.Plutajuće urbane zajednice mogu se videti u Francuskoj, Polineziji, na Maldivima.

Koncept stambenih objekata na vodi se bazira na multifunkcionalnoj upotrebi prostora za stanovanje. Ove kuće su pričvršćene za obalu, a za oslonac imaju čelične stubove. Ti stubovi su povezani na kanalizacione sisteme i imaju električno napajanje, a višak energije se prodaje nacionalnoj energetskoj mreži.

EKOLOGIJA - Plutajuća naselja
Kućica na vodi
Jezero Perućac, Nacionalni park Tara

   Nedostatak prostora u Holandiji stvara potrebu za gradnju plutajućih kuća u narednoj deceniji. Međuim, ovakva gradnja je suočena i sa mnogim rizicima, poput vetrova, kiše, velikih brodova.

Škole, vrtići, stanovi, čine komplekse gradnje koji zadovoljavaju potrebe zajednice, a načinom izgradnje, plutanjem, ostaju sigurni na površini prilikom nevremena i porasta nivoa mora.
Čitava naselja su povezana mostovima i čeličnim konstrukcijama koje spajaju delove grada. Stanovništvo se prilagođava, shodno vremenskim prilikama i deli namirnice, laka prevozna sredstva i druge potrepštine.

PROČITAJTE JOŠ: Prirodna zaštita za decu od komaraca i Sport na otvorenom

Čak se pristaje i na potapanja čitavih oblasti jer se poplave više ne prihvataju kao prirodne katastrofe već mogućnost novog modela življenja, a potopljene oblasti, u tom slučaju, postaju deo pejzaža.

   Ovakav vid novih primorskih gradova postaje interesantan i drugim zemljama, izloženim porastom vodostaja.
Gradi se sve veći broj kuća i naselja na vodi, što polako postaje fokus novih tendencija u gradnji.

Nestvarni građevinski poduhvati poput ovih, iziskuju dodatnu infrastrukturu, a imajući u vidu da se očekuje veći porast nivoa mora u drugoj polovini veka, alternativa primorskih gradova na vodi se čini kao opravdana investicija i potreba.

   Autor: Gordana Gagić

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *