Jod je neophodan za decu

Jod je neophodan za decu i trudnice, ovo su ključni periodi za unos minerala

Jod je neophodan za decu i trudnice, ovo su ključni periodi za unos minerala
Svetska zdravstvena organizacija (WHO) ističe da je “nedostatak joda u hrani u celom svetu najvažniji pojedinačni uzrok oštećenja mozga koji se može sprečiti”.

Nedostatak joda u trudnoći utiče na detetov mozak. U istraživanju koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji nad 1040 trudnica i njihove dece, pokazalo se da je čak i blagi nedostatak joda tokom trudnoće povezan s neželjenim posledicama na detetov kognitivni razvoj.

Jod je neophodan za decu

“Žene trebaju biti svesne potrebe unošenja odgovarajuće količine joda tokom trudnoće. U tom periodu života, potrebe su gotovo udvostručene”, rekla je Margaret Rayman sa Sveučilišta Surrey u Velikoj Britaniji.

Pročitajte još: Lagana hrana za letnje dane 

Prvo tromesečje je ključan period za odgovarajući unos joda, ali je jako važno uzimanje dovoljne količine joda tokom cele trudnoće, dojenja i do druge godine života deteta.

Značaj joda na intelektualnu sposobnost proizilazi iz činjenice da se osnova neuronske mreže u mozgu bebe formira u toku embrionalnog razvoja i u prvih nekoliko godina života.

Stoga, da bi naš mozak mogao izvršavati sve zadatke, od onih najlakših do najsloženijih, briga za njegov pravilan razvoj počinje već u majčinom stomaku.

Pročitajte još: SEZONA DINjA I LUBENICA

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji trudnicama je potrebno oko 300 mikrograma dnevno!

Ljudski organizam ne može da proizvede jod nego ga moramo svakodnevno unositi.

Joda ima u morskim algama i ribi. Povrće ga sadrži u malim količinama.

RADIO COOL

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *