SARDINE

Zašto su sardine (da, sardine) u osnovi savršen protein

Zašto su sardine (da, sardine) u osnovi savršen protein. U svetu ribe, losos, tuna i tilapia su na vrhu liste, dok ove ribe imaju kraći rast. To je greška.

„Prilično su savršeni“, kaže Lauren Antonucci, nutricionista iz New Yorka. Sardine sadrže 20 grama proteina po obroku od tri unce i jedan su od najboljih izvora kalcijuma i vitamina D, koji su ključni za zdravlje kostiju i mišića.

Imaju visoku koncentraciju  omega-3 masnih kiselina koje pomažu u borbi protiv upale i snižavanju LDL (lošeg) holesterola. Možda bi imali koristi od vežbanja.

Istraživači sa Univerziteta Saint Louis-u otkrili su da se sportisti koji su uzimali dodatak omega-3 pre i posle obaranja  ruku osećaju manje boli od onih koji su imali placebo.  

Jedenje nekoliko porcija nedeljno može biti slično uzimanju dnevnih dodataka, kaže nutricionistkinja Lauren Slaiton. I sigurnije je jesti nego druge ribe. Za razliku od većih sorti, poput tune, sardine sadrže niži nivo toksina, kao što je živa.

Sardine su sjajan izvor kalcijuma, jer jedete celo ribu, kosti i sve.

PROČITAJTE JOŠ: JODOM PROTIV KOVIDA-19 ?
Gde da ih nađem?

Ove ribe ćete videti u ribljem konzervi, često u limenkama ili staklenim teglama, namočenim u ulju.
Ako vaš ljubitelj ribe ima sveže sardine, premažite je maslinovim uljem, začinite solju i bacite na roštilj ili u posudu od livenog gvožđa.

Kako ih jesti?

Ako koristite konzerve, vrhunski krekeri sa celim sardinama i kašika balzamičnog sirćeta.
 Ili umotajte sardinu i narezani avokado u list zelene salate.

Kada kuvate s srdelama, smatrajte ih pojačivačem ukusa, poput kapra, i koristite ih kao slani dodatak bilo kojem jelu.
Nekoliko sardina takođe je dobar način da dodate protein u salatu. Ili ih iseckajte i dodajte sosu od testenine.
Za laganu ponudu koktela, poslužite komade sira sa sardinama i hrskavim hlebom.

Prijatno ukusno i zdravo.

by Liz Krieger

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *