TRAGIČNA PROFESIJA NAVIJAČ 3

TRAGIČNA PROFESIJA NAVIJAČ 3 DEO
Nove Grupe

TRAGIČNA PROFESIJA NAVIJAČ 3 DEO Nove grupe…. Nažalost, posle političkih promena 2000. godine huligani sa navijačkim obeležjima su dobili zamah. U maju 2002. godine posle utakmice plej-ofa između Crvene zvezde i Partizana svirepo je ubijen 66-godišnji Živorad Šišković, bivši bokser i trener pančevačkog Dinama.

Pančevac je prišao u pomoć jednom Kinezu kojeg su maltretirala trojica navijača Partizana na železničkoj stanici “Pančevački most”, ali su ga oni brutalno pretukli i kamenovali do smrti.

Posle ovog zločina među najgore huligane su se uvrstili i navijači drugih klubova. Bojan Majić, koji je imao 28 godina, ubijen je 4. avgusta 2005. u napadu pristalica FK Rad na simpatizere FK Voždovac. Veća grupa radovaca sačekala je kasno uveče voz na stanici u Rakovici i upala u vagon u kojem su bili navijači Voždovca koji su pošli u Podgoricu na utakmicu Voždovac – Zeta iz Golubovaca.

Posle kraćeg verbalnog sukoba u vozu Bojan Hrvatin, jedan od radovaca, nožem je više puta ubo Majića u vrat i rame, a njegovog druga u leđa. Hrvatin i još trojica njegovoih “saboraca” su potom povukli ručnu kočnicu, zaustavili voz i pobegli. Bojan Hrvatin osuđen je na 30 godina zatvora zbog ubistva Majića.

Za krivično delo učestvovanje u tuči Aleksandar Kovačević dobio je osam godina i 11 meseci, a Goran Pantelić i Aleksandar Pavlović osuđeni su na godinu dana zatvora. Međutim, u martu 2012. godine Apelacioni sud u Beogradu prepolovio je Hrvatinu kaznu na 15 godina, dok je za ostalu trojicu navijača ukinuo presudu zbog zastarelosti slučaja.

Iste godine u oktobru, posle utakmice tadašnjih drugoligaša Čukaričkog i Bežanije, u gradskom autobusu na liniji 71 posle sedam uboda u vrat i stomak preminuo je 18-godišnji navijač novobeogradskog kluba. Policija je privela maloletnog osumnjičenog A. K. koji je u trenutku kada je izvršio ubistvo imao samo sedamnaest godina.

Navijač Partizana Petar Sedlak izboden je 25. aprila 2006. godine. Njega je napala grupa navijača Rada na Bežaniji, u Beogradu. Ubio ga je tada 16-godišnji mladić, a Sedlak, koji je imao 23 godine, preminuo je od tri ubodne rane zadobijenih u leđa u KBC Zemun nedugo posle incidenta.

U tuči koja je dogovorena telefonom između navijača Crvene zvezde “ultrabojsa” i partizanovih “grobara” iz Železnika, u julu 2006. godine, nastradao je 24-godišnji Aleksandar Panić. Niko od učesnika tuče nije primetio da je Panić povređen, a kada je počeo da viče da je izboden,, učesnici tuče su se razbežali. Za ubistvo je na deset godina zatvora osuđen navijač crveno-belih Marko Blagojević.

Užasan zločin dogodio se u aprilu 2007. godine u kladionici “Rojal” na Novom Beogradu kada je navijač Partizana tražio od 20-godišnjeg Dušana Penića da mu preda crveno-beli dres Dušana Baste kako bi ga zapalio. Verbalni sukob je prerastao u tuču, a partizanovac je potom izvadio pištolj i kundakom udarao mladića u glavu, posle čega je Penić pao na trotoar, udario glavom u ivičnjak usled čega je zadobio nagnječenje mozga i prelom baze lobanje. Preminuo je u Urgentnom centru.

Uroš Mišić, navijač Crvene zvezde, na utakmici protiv Hajduka iz Kule 2007. napao je žandarma Nebojšu Trajkovića, pokušavši da mu ugura upaljenu baklju u usta. Osuđen je na 10 godina zatvora zbog pokušaja ubistva. Apelacioni sud mu je prepolovio kaznu. Pošto je ispunio uslove za umanjenje kazne predviđene stupanjem na snagu Zakona o amnestiji, u decembru 2012. je pušten na slobodu.

U tuči navijača Vojvodine i Partizana 14. aprila 2008. godine kod železničke stanice u Futogu, nedaleko od Novog Sada, ubijen je Dejan Dimitrijević zvani Lonac, star 27 godina. Za ubistvo navijača Vojvodine osuđen je Stevan Stanković. Prvom presudom trebalo je da robija 15 godina, ali mu je kazna smanjena na 10 godina i osam meseci. I ova tuča je, navodno, bila dogovorena.

Mračna slika

Možda i najbrutalnije ubistvo navijača desilo se 17. septembar 2009. kada je u strogom centru Beograda napadnut i teško povređen Bris Taton, navijač francuskog Tuluza, koji je 12 dana kasnije podlegao povredama u bolnici. Taton je, zajedno s grupom navijača francuskog kluba, doputovao u Beograd na utakmicu svog kluba protiv Partizana. Istraga je utvrdila da je Francuze uoči utakmice, dok su opušteno sedeli u kafiću, u dobro pripremljenoj “akciji” napala grupa od oko 30 razjarenih huligana.

Optužnica je navijače Partizana teretila da su opkolili Tatona i tukli ga nogama i rukama dok je ležao na trotoaru. Iako su brojni svedoci, posle promene prvobitnih iskaza, tvrdili da je Taton u pokušaju da se spase sam skočio sa velike visine, u optužnici je navedeno da su ga partizanovci odvukli i pritisli na ogradu stepeništa, a potom bacili sa visine od 4,28 metara u prostor između stepeništa i garaže.

Pročitajte: TRAGIČNA PROFESIJA NAVIJAČ – Prvi deo   Drugi deo

IZVOR: ekspres.NET

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *