PANIKA! PRIBLIŽAVA NAM SE ASTEROID UBICA

PANIKA PRIBLIŽAVA NAM SE ASTEROID UBICA: Dugačak je kilometar, a proćiće pored Zemlje za tačno 4 dana

PANIKA PRIBLIŽAVA NAM SE  Asteroid dugačak oko jedan kilometar približiće se našoj planeti 15. februara, a smatra se da svemirska stena ove veličine može da ubije milione u području udara i izazove katastrofu na globalnom nivou.

PANIKA! PRIBLIŽAVA NAM SE ASTEROID UBICA

Nacionalna uprava za vazduhoplovstvo i svemir prati Asteroid 2002 PZ39, koji juri prema Zemlji brzinom većom od 57.240 km/č i smatra da je potencijalno katastrofalan, prenosi „Dejli ekspres“ pozivajući se na Agenciju NASA. Svemirska stena, za koju se procenjuje da je široka između 440 i 990 metara, trebalo bi da 15. januara oko 11.05 sati po srednjeevropskom vremenu ima bliski susret sa našom planetom.

„Ako bi kameniti meteoroit veći od 25 metara, ali manji od jednog kilometra, pogodio Zemlju, verovatno bi prouzrokovao lokalnu štetu na području udara. Sve veće od jednog do dva kilometra moglo bi da ima globalne efekte“, navela je NASA, a prenosi agencija.

PANIKA PRIBLIŽAVA NAM SE  Asteroid  Očekuje se da će džinovska stena proći pored naše planete na udaljenosti od oko 5,77 miliona kilometara. Iako se čini da je ovo bezbedna razdaljina, posledice udara takve svemirske stene mogu biti pogubne, navodi NASA a prenosi Sputnjik.

PROČITAJTE JOŠ: Sajam suvomesnatih proizvoda “Pršutijada”

„S obzirom na to da njihovi orbitalni putevi često presecaju Zemlju, u prošlosti su se dogodili sudari sa objektima blizu Zemlje i trebalo bi da smo otvoreni za mogućnosti budućih sudara. Treba uložiti napore za otkrivanje i proučavanje ovih objekata, za karakterizaciju njihovih veličina, sastava i struktura i praćenje budućih putanja“, izjavili su u Agenciji NASA.

Nakon što će, nadamo se, zaobići zemlju, Asteroid 2002 PZ39 će nastaviti put Sunčevog sistema i krenuti prema Veneri, kojoj će se približiti otprilike 14. juna 2034. Međutim, još uvek je rano da odahnemo, jer će 25. avgusta iste godine svemirska stena ponovo proći pored Zemlje.

Izvor: Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Foto ilustracija: Profimedia

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *