Jod – snažno oružje protiv Evo kako da popravite

Evo kako da popravite imunitet tokom pandemije koronavirusa

Evo kako da popravite imunitet tokom pandemije koronavirusa do pre samo nekoliko nedelja, olako smo uzimali sve savete o očuvanju i poboljšanju zdravlja, međutim, danas, usled pandemije koronavirusa, kada je bukvalno cela planeta prinuđena da se fokusira isključivo na to, pravo je vreme da usvojimo neke dobre navike i tako podignemo imunitet.

Jedna od najvažnijih stavki u izgradnji i jačanju imuniteta je ishrana, a u njoj bi veliku ulogu trebalo da ima mikroelement bez koga se ne može – jod.

Foto: Shutterstock

Značaj joda poznat je odavno u celom svetu, a dokazano je da je njegova konzumacija jedan od glavnih faktora za nadaleko čuvenu dugovečnost Japanaca. Jod je mineral koji je ključan za optimalno funkcionisanje celog organizma.

Esencijalan je za pravilan fizički i mentalni rast i razvoj. Pomoću joda se stvaraju nervne ćelije, zato trudnice moraju da uzimaju dovoljno joda. Od izuzetnog je značaja za rad štitne žlezde, kao i u odbrani od infekcija, što je veliki doprinos imunitetu. I ne samo to – jod se smatra prirodnim antibiotikom.

PROČITAJTE JOŠ:KOLIKA JE NORMALNA TEMPERATURA TELA?

Kako da zadovoljimo dnevne potrebe za jodom? Pošto ga organizam ne proizvodi, jod moramo svakodnevno unositi. Odraslom čoveku potrebno je 150 do 200 mikrograma joda, a trudnicama oko 300. Osim u jodiranoj kuhinjskoj soli, jod možemo pronaći u morskoj ribi, naročito plavoj, i svim morskim plodovima, kao i u algama.

Ko nije ljubitelj hrane iz mora, jodom se može snabdeti tako što će jesti banane, brusnicu, maline, krompir, piletinu i ćuretinu, beli luk, spanać I mnogi drugi a odličan izvor je i mineralna voda.  Izbor namirnica je ogroman, samo obratite pažnju na količinu joda u njima. Ako uživate u morskoj hrani i želite da budete u formi kao što su Japanci, možete i prekoračiti propisane doze, s obzirom na to da ovaj narod konzumira ubedljivo najviše joda na svetu po glavi stanovnika.

IZVOR: TELEGRAF

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *