Predsednik Republike Srbije Aleksandar

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić  prisustvovao obeležavanju 76. godišnjice operacije “Halijard”

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u Pranjanima obeležavanju 76. godišnjice Operacije “Halijard” i poručio da su građani tog dela zemlje 1944. godine osvetlali obraz Srbiji, a da je naša budućnost da i sada sa zapadnim saveznicima gradimo odnose prijateljstva.

Predsednik Vučić prisustvovao obeležavanju godišnjice operacije

Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll

“Hvala Šumadiji na žrtvi koju je podnela i hrabrosti koju je pokazala“, rekao je predsednik Vučić i naglasio da su Srbi tada sa Amerikancima, Englezima i Kanađanima postali braća po oružju. On je posebno naglasio značaj misije „Halijard“, budući da je saveznička avijacija trpela ogromne gubitke, te da je Šumadija bila utočište za više od 500 američkih, britanskih i kanadskih avijatičara.
“Tada su naši ljudi pokazali svu hrabrost”, naveo je predsednik Vučić i dodao da je pre samo godinu dana razgovarao na ovom mestu sa građanima koji su po prvi put čuli i nešto lepo o sebi, još od 1945. godine.

Predsednik Vučić prisustvovao obeležavanju godišnjice operacije

Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll

„Čuli su istinu, šta se događalo 1944. godine. Beskrajno sam zahvalan Pranjanima, Milanovcu, Čačku, Ljigu, Šumadiji, što su 1944. godine osvetlali obraz Srbiji”, rekao je predsednik Vučić. On je posebno istakao da Srbija sada treba brže da se razvija i da ide napred.
„To ne možemo sami, za to su nam potrebni prijatelji, kompromisi i mir. Zajedno smo jači”, rekao je predsednik Vučić i dodao da je u 20. veku Srbija izgubila veliki broj stanovnika, ali da je čuvala svoju slobodu.
Navodeći da je u Pranjanima već izgrađen Memorijalni kompleks, predsednik Vučić je najavio i izgradnju novih sadržaja u tom mestu kako bi se građani Srbije bolje upoznali sa ovim delom srpske istorije.
Predsednik Vučić je posebno zahvalio američkim prijateljima na poruci da smo zajedno jači i na tome što se, zahvaljujući predsedniku Donaldu Trampu i ambasadoru Godfriju, za samo godinu dana višestruko uvećala popularnost SAD, jer su hteli da pokažu poštovanje prema Srbiji i jer žele drugačiji odnos sa našom zemljom.
“Radostan sam što su nam odnosi sa SAD bolji. Uveren sam da mnogo truda, energije i rada u to možemo i moramo da uložimo”, rekao je predsednik Vučić i dodao da moramo da pokažemo mnogo poštovanja jedni prema drugima, da bi odnosi bili na još višem nivou.

Predsednik Vučić prisustvovao obeležavanju godišnjice operacije

Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri istakao je u svom obraćanju da za akciju „Halijard“ zna malo ljudi, jer je dugo čuvana kao tajna, ali da su Fondacija Halijard i predsednik Srbije Aleksandar Vučić doprineli da se dve nacije sete te zajedničke misije.
“Danas se sećamo neverovatne hrabrosti koje su građani Srbije pokazali pre 76. godina. Da bi to izveli, srpski seljaci zajedno sa američkim vojnicima preuzeli su veliki rizik da izvedu najveću akciju spašavanja, a dugo se o tome ćutalo i malo se znalo”, kazao je ambasador Godfri. On je zahvalio predsedniku Vučiću i Vladi Srbije na tome što je izgrađen Memorijalni kompleks, kao i pista u čast misije „Halijard“.
“I tada i sada delimo istu vizuju budućnosti”, rekao je ambasador Godfri i dodao da se partnerstvo Srbije i SAD zasniva na zajedničkim vrednostima.
Ceremoniji su prisustvovali i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovina Milorad Dodik, potpredsednica vlade i ministarka Zorana Mihajlović, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, osnivač Fondacije Halijard Džon Kapelo, kao i lokalni zvaničnici.
Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll
Pročitajte još:Kako pobediti Covid -19?
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *