Devet stvari koje o sivoj sedoj kosi koje niste znali

Devet stvari koje o sivoj sedoj kosi koje niste znali

Devet stvari koje o sivoj sedoj kosi koje niste znali kosa vam ne postaje seda – ona tako raste.

Dok neke žene s ponosom nose srebrnu grivu, mnoge druge se sa strahom suočavaju s dolaskom novih sivih vlasi. Dobra vest ako spadate u potonju kategoriju: Naučnici vredno rade na tome kako ih sprečiti. Pa, šta istraživači znaju, a vi ne?

  1. Normalno starenje je najveći krivac.

Ok, ovde nema iznenađenja. Dermatolozi ovo nazivaju pravilom 50-50-50. „Pedeset procenata stanovništva ima oko 50% sede kose u 50. godini“, kaže dr Anthoni Oro, profesor dermatologije na Univerzitetu Stanford. I poput kože, i kosa s godinama menja teksturu, kaže dr Heather Vooleri Lloid, direktorka za negu etničke kože na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Miamiju.

  1. Vaša nacionalnost pravi razliku.

Kavkasci imaju tendenciju da ranije postanu sivi – i najraniji od svih. Zatim Azijati. Zatim Afroamerikanci. Naučnici još nisu shvatili zašto.

  1. Čini se da stres igra ulogu.

„Stres vam neće uzrokovati da direktno postanete sivi“, kaže dr Roopal Kundu, vanredni profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu u Feinberg Univerziteta Severozapad. „Ali stres je povezan sa mnogim problemima kože i kose.“ Na primer, tokom bolesti ljudi mogu brzo da se otarase kose. A kosa koju izgubite nakon stresnog događaja – poput hemoterapije – može ponovo dobiti drugačiju boju.

  1. Vaš životni stil pravi razliku.

Pušenje, na primer, naglašava vašu kožu i kosu. „Niski nivoi vitamina B12 su zloglasni po tome što uzrokuju gubitak pigmenta u kosi“, kaže dr Karthik Krishnamurthi, direktor Kozmetičke klinike Dermatološkog centra u Medicinskom centru Montefiore u Bronku, Njujork. Pokušajte da jedete hranu poput jetre i šargarepe, preporučuje dr. Vilma Bergfeld, viši dermatolog na klinici Cleveland. Hrana prepuna određenih vitamina, hranljivih sastojaka i antioksidansa može pomoći u zaštiti ćelija od toksina i sprečiti bolesti srca, rak i druge bolesti (a možda i sede kose!).

Devet stvari koje o sivoj sedoj kosi koje niste znali

  1. Kosa i njena boja su odvojene stvari.

Matične ćelije dlake stvaraju kosu, a matične ćelije koje stvaraju pigment stvaraju pigment. Tipično rade zajedno, ali se mogu istrošiti, ponekad prerano. Istraživači pokušavaju da otkriju da li bi lek, ili nešto što biste mogli staviti u kožu glave, mogao usporiti proces sivenja. (Boja za kosu jednostavno oblaže kosu u boju, ali ne menja njenu strukturu.)

  1. Vaša kosa se u osnovi izbeljuje.

Možda vam je vodonik-peroksid poznat kao način da postanete plavuša, ali to je i način na koji postajemo sive. Prema studiji iz 2009. godine koju je objavila Federacija američkih društava za eksperimentalnu biologiju, vodonik-peroksid se prirodno pojavljuje u našim folikulima dlake, a kako starimo, on se nakuplja. Ova nakupina blokira proizvodnju melanina, odnosno pigmenta naše kose.

  1. Kosa vam ne postaje seda – ona tako raste.

Jedna dlaka raste jednu do tri godine, a zatim je oljustite – i izraste nova. Kako starete, sve veće dlake postaju bele.
„Svaki put kada se kosa regeneriše, morate ponovo da formirate ove ćelije koje formiraju pigment i one se istroše“, kaže Oro.

Pročitajte još:  Domaćinstvu sa najviše lasta tona kukuruza

  1. Seda kosa nije grublja od obojene kose.

Seda kosa je zapravo finija od obojene kose, ali možda deluje sušnije jer naše skalpove proizvode manje ulja kako starimo. Još jedan razlog zbog kojeg može izgledati grublje? „Kosa će vam se možda i osećati grublje ako izvučete prvih nekoliko sede kose“, kaže triholog Philip Kingslei Glenn Lions. “To je zato što konstantno izvlačenje dlaka može da iskrivi vaše folikule, što rezultira više smrdljivom kosom.”

  1. Seda kosa može biti otporna na boju.

Ako se odlučite za bojanje kose, možda ćete otkriti da je tvrdoglavije uzimati boje nego pre nego što ste počeli da postajete sede. „Neke sive boje mogu biti otporne na boju kose“, kažu stručnjaci iz Madison Reed. „Ako je ovo tačno za vas, razmislite o tome da spustite nivo boje ili da koristite nešto tamnije na svojim korenima kako biste postigli još veću pokrivenost.“

BY KAREN SPRINGEN AND MARCI ROBIN

Izvor: www.goodhousekeeping.com/beauty/hair/tips/a20712/gray-hair-facts/

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *