krastavac

Krastavac

Krastavac je izuzetno je bogat mineralima, a posebno kalijumom. Zato je odlična namirnica leti da se nadoknadi ovaj mineral koji se gubi znojenjem, kao i za one kojima je zbog povišenog pritiska preporučeno da izbegavaju natrijum, a unose više kalijuma.

Da bi se ovo delovanje kalijuma iz krastavca ispoljilo, krastavac uopšte ne treba soliti (jer time dodajemo natrijum, koji deluje suprotno od kalijuma). Podstičući izlučivanje vode, krastavac potpomaže i izlučivanje otrovnih sastojaka iz organizma, pa ga treba uvrstiti u ishranu onih koji povremeno žele da detoksikuju svoj organizam. Pošto je izuzetno dijetalna namirnica, preporučuje se i osobama sklonim gojenju. Iako nema mnogo kalorija, on sadrži dosta važnih mineralnih materija, a to su kalcijum, fosfor, natrijum, gvožđe, mangan i jod.

Kora krastavca sadrži i silicijum, redak mineral veoma važan za zdravlje kostiju; na osnovu statistike, pokazalo se da veliki unos kalcijuma ne povećava gustinu kostiju. Poznati američki nutricionista Dejvid Volf tvrdi da su za povećanje gustine kostiju mnogo važnija dva druga minerala – silicijum i magnezijum. Zato je dobro, ukoliko ste sigurni da krastavci koje ste kupili nisu prskani, da ih pojedete sa korom, pogotovo zato što se i najviše vitamina E nalazi baš u kori. (Dobri izvori magnezijuma su npr. bademi i kakao.)

Sirov krastavac reguliše rad creva i tako pomaže varenju. Postoje podaci i da doprinosi sniženju šećera u krvi, pa se preporučuje i dijabetičarima. Pošto rastvara kristale mokraćne kiseline, krastavac se preporučuje osobama s kamenom u bubrezima i mokraćnom mehuru. Postoji i narodni recept za čaj od krastavca za bubrege i mokraćne organe. Priprema se tako što se iz zrelih (žutih) krastavaca izvade semenke, operu se i dobro osuše. Zatim se u 2 decilitra vode kafena kašika semenki kuva oko 10 minuta. Čaj se pije na prazan stomak.

Pored toga što je zdrav i osvežava, krastavac se koristi i u kozmetici, za ulepšavanje i
osvežavanje kože lica. Zbog velike količine vitamina E, pogotovo u kori, štiti kožu od
slobodnih radikala koji razaraju ćelije i ubrzavaju starenje. Čisti kožu a i doprinosi zatezanju kože (pošto sadrži i silicijum u tragovima, zateže vezivno tkivo pa tako i lice), tako da nije čudo da su maske od krastavaca već odavno sastavni deo raznih kozmetičkih tretmana.

Izvor:(zdravahrana.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *